براي ارتقاي بهداشت و سلامت بانوان جامعه لازم است همه خانم ها با بيماري هاي شايع دستگاه تناسلي آشنا شوند و راه هاي پيشگيري از اين عفونت ها را بياموزند. بعضي از اين عفونت ها از راه جنسي انتشار مي يابند و بعضي از آن ها در خانم هايي كه هرگز فعاليت جنسي نداشته اند ظاهر مي شوند و در بعضي موارد لازم است شريك جنسي نيز درمان شود.
منشاء ترشحات در خانمها چيست؟
به طور طبيعي دستگاه تناسلي خانم ها داراي ترشحاتي است كه ميزان و نوع آن طي سيكل قاعدگي و تحت تاثير هورمون ها تغيير مي كند به اين صورت كه ، ابتداي سيكل قاعدگي ترشحات شفاف و آبكي مي باشد و در نيمه دوم سيكل غليظ و چسبنده مي شود. ترشحات طبيعي داراي توده هاي كوچك و كرك مانند سفيد و بدون بو مي باشد و به دليل وجود باكتري هاي مفيد اندكي اسيدي است.
علايم ابتلا به عفونتهاي دستگاه تناسلي در خانوها عبارتند از:
1- بوي بد ترشحات
2- وجود سوزش يا خارش
3- درد موقع ادرار كردن
4- خونريزي بين قاعدگي
5- خونريزي بعد از نزديكي
6- شكم درد
اگر پاسخ شما به اين سوالات مثبت است به پزشك مراجعه كنيد زيرا ممكن است به يكي از عفونت هاي شايع مبتلا شده باشيد كه در اينجا به چند نمونه اشاره مي نماييم:
1- واژينوز باكتريايي :
واژينوز باكتريايي شايع ترين علت عفونت در خانم هاي سنين باروري است و در 15% خانم هاي باردار مشاهده شده است.
اگر چه مردان مبتلا به اين عفونت معمولا بدون علامت هستند ممكن است باكتري در مجراي ادرارشان مخفي بماند و به همسر خود انتقال دهند.
واژینوز باکتریایی در خانم های با سطح اجتماعی پایین ، سیگاری و دارای شرکای جنسی متعدد بیشتر مشاهده می شود.
شکایات و علایم:
ترشحات زیاد به همراه بوی ماهی که اغلب بعد از نزدیکی ویا در طی قاعدگی بو شدیدتر می شود.
ترشحات سفید شیره ایی و چسبناک بوده اما معمولا همراه با درد سوزش یا خارش و تحریکات نیست.
2- تریکوموناس (عفونت انگلی ):
یک بیماری منتقله از راه جنسی است اما از راه استخر آلوده وسایل حمام و یا توالت نیز ممکن است انتقال یابد. در مردان بدون علامت است ولی در مجرای ادرار و پروستات مخفی می شود.
شکایات و علایم:
ترشحات فراوان همراه با بوی بد خارش شدید درد و سوزش موقع ادرار کردن ونیز درد در هنگام نزدیکی دیده می شود.
خراشیدگی سطحی قرمز رنگ و ترشحات چرکی به رنگ زرد یا خاکستری کف آلود ممکن است دیده شود.
این دو عفونت ممکن است عواقب بدی برای خانم های باردار به همراه داشته باشد:زایمان زودرس پارگی زود رس و عفونت پرده های جنینی سقط خود به خودی مرگ جنین در سه ماهه دوم عفونت رحم پس از جراحی یا سزارین.
3- کاندیدا (عفونت قارچی ):
این قارچ در محیط سرشار از گلوکز (نوعی از قند) زندگی می کند و در شرایطی چون بارداری ، مصرف قرص های پیشگیری از بارداری ، مرض قند، مصرف زیاد قند، چاقی و وضعیت تضیف کننده سیستم ایمنی ، رشد آن افزایش می یابد. به علاوه زندگی در محیط پر استرس استفاده از لباس های زیر نایلونی ورزش مصرف مکرر روغن ژل یا شستشوی بیش از حد با صابون های معطر نیز می تواند مستعد کننده باشد.هم چنین می تواند روی مخاط دهان پوست آلت تناسلی مرد و کیسه بیضه رشد نماید و حتی موجب عفونت و برفک دهان در نوزادانی که از مادران مبتلا به دنیا آمدند شود.
شکایات و علایم:
شایع ترین شکایت خارش است. ممکن است ترشحات غلیظ سفید رنگ سوزش درد موقع ادرار کردن و درد سطحی در طی نزدیکی وجود داشته باشد.ترشحات بوی کپک خاص می دهد اما میزان آن بسیار کم است.
شکایت اغلب در دوره قبل از قاعدگی افزایش می یابد.
ترجمه و پشتیبانی توسط:شرکت جومی